Förpackningar 2009

Ja nu är det 2009 och det nya året kommer mitt i en pågående "finanskris". Hur kommer detta påverka förpackningarna?

Enligt denna artikel drar vi som bekant in på "lyx" så som mode, bostad, resor, bilar och dyra restaurangbesök i ekonomiskt besvärliga tider. Men i gengäld får ekonomiskt kloka alternativ ett uppsving. Mat måste vi ju alltid äta och livsmedelsförpackningar påverkas självklart av det rådande ekonomiska klimatet. Rena råvaror, snabb gourmetmat, lokalt producerat, funktionell föda och mat som tilltalar ögat är några trender vi kan se det kommande året. Läs hela artikeln för att få reda på vilka åtta mattrender som förutspås bli de starkaste 2009.

Personligen tror jag att finanskrisen kan leda till både snyggare, bättre och miljövänligare förpackningar. Kriget om konsumenternas uppmärksamhet på hyllorn i butiken kommer bara bli hårdare, alltså blir förpackningarnas utseende viktigare i lågkonjunktur. Har vi bara råd att äta falukorv, ja då vill vi i alla fall ha en falukrov som ser god ut!

Sen är det både onödigt kostsamt både i ekonomisk- och miljösynpunkt att transportera vatten. Därför kommer tillverkarna mer och mer överlåta till konsumenterna att tillsätta vatten till drycker eller olika flytande rengöringsmedel.

Ekonomisk kris har en förmåga att sålla agnarna från vetet och förhoppningsvis gäller detta även för förpackningsdesign. Jag tror på ett bra år för förpackningarna!