Integrationsprocessen

I helgen var jag på Vårsalongen på Liljevalchs och där ställde Greta Vócar ut fotografiet " NEUTRAL/TAŠ (Integrationsprocessen) ". Jag tyckte det var intressant vilken betydelse förpackningar har i våra liv och, som i det här fallet, hur väl de ibland representerar det land de kommer ifrån. Så här säger hon själv om sitt verk:

I köket står en flaska diskmedel som är inköpt under en semesterresa till Bosnien. Varje gång jag är där köper jag på mig en hel del produkter, dels av ren nostalgi, där jag vill känna igen och minnas en lukt eller smak, men också av stilistiska skäl. Det finns mycket design och formgivning som jag är rädd ska gå förlorad, precis som det land min familj en gång kom från (Jugoslavien) gick förlorat.

Av praktiska skäl brukar jag fylla på min flaska med diskmedel ur någon affär här hemma. En dag häller jag över diskmedel ur den ena flaskan ner i den andra och för att inget ska gå till spillo monterar jag flaskorna på varandra. Jag sätter mig ner för att vänta på att de sista dropparna ska byta behållare och betraktar det nästintill skulpturala objekt som uppstått. Flaskan det rinner diskmedel ur är stram och cylinderformad. På den står det Neutral, 0 % färg, 0 % parfym. Flaskan som fylls på är kurvig, utländsk och skrikig. På etiketten står det skrytsamt att det endast krävs några få droppar för att glänsa. Jag betraktar skulpturen, som uppstått ur min vardagliga handling, två diskmedelsflaskor som tillsammans bildar en tredje kropp och tänker att den illustrerar integrationsprocessen.

Källa: Liljevalchs.se