Minska matsvinnet!

När miljön diskuteras och speciellt avfall får förpackningen ofta mycket skäll. Människor tycker att det är onödigt mycket förpackningsmaterial som ger mycket sopor. Men detta är ju inte riktigt sant. Som jag skrivit om tidigare så utgör förpackningar bara 1% av samhällets totala avfallsmängd. Bra utformade förpackningar kan tvärtom rädda mycket av den mat som går till spillo, vilket är en jätte miljöbov. 40% av all mat som produceras förstörs innan den ens når konsumenten. Om dessa livsmedel togs till vara på skulle vi kunna försörja den del av jordens befolkning som svälter, trefaldigt! Här har ju förpackningen en jätteviktig roll i att minska detta slöseri. Ju bättre vi kan förpacka livsmedel (eller egentligen alla varor) desto mindre behöver gå till spillo. Cirka 30% av de livsmedel vi köper kastar vi dessutom själva bort.

Kanske har ni läst om Arlas nya förpackning, med avtagbar topp, som ska underlätta att få ut det sista ur fil- och yoghurtförpackningen? Mycket smart tycker jag!

Nu såg jag även den här häftiga idéen där förpackningen försvinner vid första användningen! Än så länge bara på konceptstadiet men detta tror jag absolut inte ligger långt in i framtiden. Snacka om att inte producera något onödigt avfall!

En tvål där omslaget försvinner i duschen!

Matlådor som säljs precis som dem är, utan emballage, trycket försvinner i första disken!