Förpackningar som ger mervärde efter köp

Igår var jag och föreläste på Nackademins Förpackningsdesignutbildning vilket verkligen var superkul! De håller på med ett projekt om förpackningar som riktar sig mot slutanvändarna mer än bara köparna, dvs förpackningar som inte bara är attraktiva i köpögonblicket utan även ger mervärde under tiden man använder/konsumerar dom. När jag började leta upp bra exempel på såna produkter insåg jag att det faktiskt finns en hel del som vi använder i vår vardag men som man knappt tänker på. Vi har väl helt enkelt blivit lite bortskämda och lata, vi förväntar oss att saker ska funka och underlätta. Här var några av dem exempel jag tog med till föreläsningen:  

  • Pumas uppmärksammade skokartonger med inbyggd skopåse är ju ett superbra exempel på en förpackning som lever länge, dessutom är den mer miljövänlig än vanliga skokartonger! Läs mer om denna smarta låda här
  • Munsköljs flaskor har ofta en smart doseringsfunktion där man istället för att hälla bara trycker lätt på flaskan så samlas rätt mängd munskölj i halsen på flaskan. Liten detalj som förenklar vardagen!
  • Såna här pepparkvarnar gillar jag, där kvarnen är förpackningen. Fiffigt!
  • Tablettaskar nuförtiden har en smart öppningsanordning som gör det lätt att återförsluta och dosera.
  • Och så slutligen, det lilla extrafacket på snusdoser! Briljant i sin enkelhet, både för den som snusar och oss som slipper se använda prillor ligga och skräpa!

Har ni fina läsare några favoritfunktioner?