Bluff och båg

Haha, för några dagar sedan dök detta upp på Facebook och som förpackningsnörd måste jag säga att det var rätt roande att läsa. Det är alltså så att någon startat ett rykte om att färgen på fyrkanterna längst ner på tuber (i detta fall tandkräm) har en betydelse för innehållet av tuben.

För mig som jobbar med förpackningar blir ju det här lite extra kul då denna fula fyrkant är något av ett nödvändigt ont som man som designer helst skulle vilja slippa. Denna fyrkant, eller "eyemark" som den kallas på fackspråk, trycks för att skärmaskinen ska läsa av exakt var den ska skära plasten och för att maskinen som sedan gör en tub av plasten ska veta var den ska svetsa. Om du kollar riktigt noga nästa gång du är i mataffären så kan du se att det är fler förpackningar än tuber som har denna fyrkant, de flesta förpackningar som tillverkas av ett material som behövs skäras och monteras ihop efter att de tryckts har ett eyemark.

Men varför är det då olika färger på dem? Tvärtemot vad facebook-ryktet säger har det har inget med innehållet i förpackningen att göra, utan bestäms oftast av vilka färger man trycker resten av förpackningen med. Man väljer helt enkelt en färg utifrån de färger man har att tillgå och som ger bra kontrast mot bakgrunden så att maskinen kan läsa av den utan problem. Mer spännande än så är det inte! Helt galet att en sån här bluff kan få 112 432 delningar...

Så nej, färgerna på dessa små fyrkanter har absolut ingen betydelse för innehållet av din förpackning, men de finns där av en anledning och nu vet du vilken!