2013 blir 2014, året då SD ska ut ur Riksdagen!

Gott nytt år kära läsare! Många stiliga, roliga, snygga, fula och knäppa förpackningar har passerat i bloggen detta år. Faktiskt flera än något annat år. Och ni läsare har också blivit fler vilket jag är jätteglad och tacksam för! Kul att fler intresserar sig för förpackningar! Faktiskt är det ju bara här på bloggen som jag har möjligheten att nå ut till flera tusen människor, och därför tänkte jag nu passa på att göra ett undantag och skriva om något helt annat än förpackningar, något mycket viktigare. Hoppas det är okej!

Jag har under året sett händelser som visar hur högerextrema och rasisistiska tankar och organisationer fått starkare fäste i vårt land. Radikala högergrupper gav sig på en fredlig antirasistisk manifestation i Kärrtorp, Polisen i Skåne för register över romer, Sveriges största nyhetstidning väljer att publicera en helsidesannons för en invandrarkritisk bok, friskolor väljer bort elever med utländska namn. Allt det här gör mig rädd och ledsen. I länder som Ungern och Grekland gör fascistiska partier stor framgång. Men partier med en invandrarfientlig retorik finns i stort sett i hela Europa och även i norden. I Danmark finns Dansk Folkeparti, i Norge Fremskrittspartiet och i Finland Sannfinländarna. En högerextrem våg sveper över hela Europa och hur mycket vi än försöker blunda för det så händer det även här, i Sverige! Både i det öppna men även i det fördolda. Det främlingsfientliga partiet Sverigedemokraterna ökar trots att de gång på gång visar vilka dårar och rasister de är. Det är sorgligt att se hur rasism blir mer accepterat och hur högerextrema grupper mobiliserar sig, men ännu läskigare är kanske den dolda rasismen som finns hos så många "vanliga" människor. Jag blir mörkrädd när jag läser kommentarer på nätet, det finns så mycket hat!

I år dog även Nelson Mandela. En man som till varje pris kämpade för människors lika värde. Han valde empati och samhörighet över hat och hämnd. Vi har mycket att lära av honom. Vi kan inte bekämpa hat med mer hat. Jag tror nyckeln till förståelse och acceptans ligger i kunskap. Ökad kunskap om rasism bidrar till attitydförändringar. Att våga prata om rasismen är att våga utmana orättvisor i samhället!

Lyckligtvis  finns det de som vågar säga ifrån och står upp mot rasismen, och det ger mig hopp inför 2014!

2014 är det valår. Och om jag får be er läsare om en enda sak så är det detta: nämligen att vi tillsammans få bort Sverigedemokraterna ur riksdagen! Strukturell rasism är självklart inte kopplat endast till SD men jag tror att deras närvaro i riksdagen har gjort att gränserna för vad som är okej och inte har förskjutits. Jag tänker inte säga åt er vad ni ska rösta på, följ er magkänsla och rösta på det parti ni tror bidrar till ett bättre samhälle för alla. Men se för guds skull till att ni röstar, en bortkastad röst är tyvärr en röst på Sverigedemokratern. Så snälla läsare, rösta i valet 2014!

Gott nytt år fina ni, tillsammans gör vi 2014 lite snällare, tolerantare och medmänskligare! KRAM