Begagnade påsars andrahandsvärde

Läste denna artikel i gårdagens Metro och kände att det var ett ämne värt att ta upp här på bloggen! Gamla begagnade påsar från exklusiva märken som Gucci, Louis Vuitton, Victoria's Secret (räknas detta verkligen som ett lyxmärke) etc säljs alltså på Tradera och får massa bud. I artikeln intervjuas en 20-årig kvinna som säger att hon kan tänka sig att betala mellan 150-180 kr för en påse från Louis Vuitton och att hon använder dem som dekoration i hemmet.

Detta är ju helt galet! Nog för att jag är för att gamla förpackningar får leva länge och används även efter varan är förbrukad, ur miljösynpunkt är ju detta toppen. Jag sparar själv gamla lådor om de är fina då det är perfekt som förvaring, glasflaskor och burkar har jag som vaser och fina tvålpumpar fylls ibland på en extra gång. Jag sparar även papperspåsar då de är bra att bära saker i, men de står i städskåpet och inte på display hemma. Och framförallt har jag inte köpt bara förpackningen utan även innehållet!

En andrahandsmarknad för boxar från lyxmärken som Hermes och Tiffany's har funnits länge, de välkända lådorna i orange och turkost säljs dyrt på Ebay. Men att det ska finnas en andrahandsmarknad för gamla påsar känns ju helt absurt! Man har inte råd att köpa nåt från Gucci så istället köper man någons annans gamla påse och har den på en väl synlig plats i hemmet som "dekoration". Jag tror att inredningstidningar, bloggar och mäklarannonser har en stor del i detta, för när jag tittar runt ser jag mycket riktigt att märkespåsar ofta utgör en del av stylingen. På hotellrummet Blogger's Inn i Göteborg har man till och med ramat in en gammal Byredo påse!

Att märkeskläder är en statussymbol är ju inget nytt men det här är ju verkligen att ta det ett steg längre, det ska alltså se ut som man shoppar dyrt fast man egentligen bara köpt en gammal påse. Crazy! Jag kan förstå om detta är något som tonåringar gör, kommer ihåg hur viktigt det var med "rätt" märken och status då, men att vuxna människor kan tänka sig att betala 180 kr för en gammal påse med en stor logga på tycker jag bara är sorgligt. Är vi så osäkra?

Källor: Metro, Scandic, Alvhem Mäkleri