Vet du skillnaden mellan "bäst före”och ”sista förbrukningsdag”?

Enligt en Sifo-undersökning från företaget Matsmart kan en av tre svenskar inte skilja på förpackningsmärkningarna "Bäst Före" och "Sista Förbrukningsdag". Detta leder tyvärr till att massa mat slängs i onödan.

Att matsvinn är en stor miljöbov (bara i Sverige slängs 1,3 ton mat varje år!), har jag skrivit om tidigare och därför tycker jag det är så bra att företag, som Matsmart, gör någonting åt detta problem. Matsmart säljer varor som i annat fall hade slängts, bland annat för att Bäst Före-datumet närmar sig, till rabatterat pris. En vinst för både miljön och kunden!

Själv kollar jag nästan aldrig Bäst Före datumet längre, utan tittar och luktar (och ibland smakar) och verkar det okej så är det ju oftast okej. Mat blir inte farlig efter bäst före-datum om den har förvarats rätt, utan märkningen ger bara en fingervisning om hur länge livsmedlet förväntas behålla sin kvalitet, typ smak, färg och krispighet. Det som händer efter bäst före-datum är alltså att kvaliteten blir gradvis sämre. Många varor tycker jag håller bra kvalitet lååångt efter Bäst Före-datumet!

Sista Förbrukningsdag däremot handlar om hur länge ett livsmedel är säkert att äta. Livsmedel som är märkta med sista förbrukningsdag anses alltså inte vara säkra att äta efter att sista förbrukningsdag har passerat, så dessa kan man slänga. 

Lita på era sinnen, verkar varan okej (och det inte står något om Sista Förbrukningsdag) så ät den!

Spana även in kampanjen Bäst före 2017 som Matsvinnet.se står bakom. Jag avslutar med några kloka ord från den kampanjen:

"Den miljöpåverkan som maten ger upphov till under sin väg från jord till bord sker helt i onödan om maten ändå slängs i slutändan"

 

Källa: Packnews