En salt sågning

Jag får ibland kommentarer om att jag bara hyllar förpackningar här i bloggen och sällan är kritisk. Det finns såklart en förklaring till detta, och det är att jag främst ser denna blogg som en plats för inspiration och pepp. Jag försöker skriva så att även de som (ännu) inte är förpackningsintresserade ska tycka att det är inspirerande och roligt och inte alltför branch-nördigt. Om jag lyckas eller ej vet jag inte, men det är i alla fall anledningen till att jag sällan tar upp förpackningar jag inte gillar. Men! Plötsligt händer det :) Här kommer nämligen en rätt ordentlig sågning av en produkt vi nog alla känner igen: Jozo saltet!

Jozo_salt.jpg

Jozo har återigen bytt förpackningsdesign. Förra bytet gjordes 2009 och redan då sågade jag dem rätt hårt :) Då gick jag inte in så noga på detaljer, men det jag menade med "diskmedelsförpackning" är att det känns kliniskt och har noll% känsla av matglädje eller smak. Detta tycker jag tyvärr kvarstår även i den nya designen. Nu verkar man snarare fokusera på en vetenskaplig känsla med kristaller och mineraler och lyfta fram saltkornens storlek etc. Lite ironisk att de presenterar det nya sortimentet under namnet "A Pinch of Love" då jag känner absolut noll kärlek när jag tittar på dessa förpackningar.

På den positiva sidan lan jag säga att den nya svarta loggan helt klart är en förbättring och jag tycker om timglasformen på Jozo's bordssalt. Men produkt som man har framme på bordet vill man ju ska vara dekorativ och får gärna kännas klassisk så den passar in på allas matbord oavsett inredningsstil. Den här burken ser snarare ut som något man häller i poolen för rengöring. Salt som är en produkt som används så ofta i köket borde utstråla matglädje! 

Cap&Design hade en rolig artikel där man kunde följa Jozos designresa från 1930 och jag kan bara konstatera att i deras fall var det bättre förr. Kanske borde Jozo blicka bakåt och plocka upp nåt från sina gamla förpackningar som jag tycker är jättefina!

I nästa inlägg tänkte jag visa en massa saltförpackningar där jag tycker att man lyckats förmedla matglädje och skapa dekorativa förpackningar som man gärna har på matbordet.